Arbitrage
Scheidsrechters
Goede clubscheidsrechters hebben een positieve invloed op de sfeer van de wedstrijd en de kwaliteit van het spelletje. Daarvan kunnen we er op de club niet genoeg van hebben. Hier lees je hoe we arbitrage bij HC Gemert afgesproken en geregeld hebben.
Wat verwacht de KNHB van de club?
De thuisspelende club is verantwoordelijk voor het leveren van scheidsrechters. Iedere wedstrijd die op een heel veld wordt gespeeld, wordt gefloten door twee scheidsrechters. Voor het fluiten van een KNHB competitiewedstrijd is een clubscheidsrechterskaart vereist. Deze kaart is een vereiste voor het fluiten van junioren vanaf de D-leeftijd. Wordt de wedstrijd op een heel veld gespeeld? Dan heb je een clubscheidsrechterskaart nodig. Bij de F-jes en de E-tjes spreken we van spelbegeleiders en gelden deels andere regels. Onderstaande afspraken zijn dus niet van toepassing op de F-jes en de E-tjes.
Vanaf de B-jeugd heeft ieder jeugdlid een kaart
Ieder spelend lid bij HC Gemert de B-leeftijd, of ouder is verplicht zijn clubscheidsrechterskaart te hebben of te behalen.
Fluiten voor HC Gemert
Wanneer je wilt fluiten voor HC Gemert (je hebt al een kaart) of wanneer je het KNHB examen wilt doen (om je kaart te halen) kun je een mail sturen naar de arbitragecommissie op het mailadres [email protected]. Alle spelende leden die in de B-jeugd zitten zullen worden uitgenodigd door de arbitragecommissie om het clubscheidsrechtersdiploma te halen.
Het behalen van een clubscheidsrechterskaart
Voor het fluiten van een KNHB competitiewedstrijd is een clubscheidsrechterskaart vereist. Voor het behalen van de clubscheidsrechterskaart maak je een online-theorie-examen, er is geen praktijkexamen. Het theorie-examen bevat zowel veld- als zaalhockey regels. Gedurende het hockeyseizoen zijn er examens af te leggen.
Voorbereiding op het theorie-examen
Je kunt je op verschillende manieren voorbereiden op het examen. De meest gangbare manieren zijn Digitale leeromgeving KNHB, de proefexamens en de spelregelavond. Daarnaast staan er onderaan deze pagina een verzameling praktische links om zelf aan de slag te gaan.
De spelregelavond
De spelregelavond is een informele avond waar iedereen kan aanschuiven die behoefte heeft om de spelregels van het hockey persoonlijk even door te nemen. Dit geldt voor de veldhockeyregels alsmede voor de zaalhockeyregels. Het is de bedoeling om handvatten te bieden voor de soms wat abstracte regels in het spelreglement. Daarnaast is er de mogelijkheid om een aantal veelgemaakte overtredingen op video te bekijken. Let wel, dit is géén "examencursus". Het is vooral bedoeld om (meer) inzicht te geven in de regels van het spelletje en te zorgen dat je met zelfvertrouwen als scheidsrechter het veld op loopt.
De praktijkavond CS
De praktijkavond CS (clubscheidsrechter) is een informele avond waar een aantal aspecten van het fluiten heel concreet gemaakt worden. Buiten. Op het veld. Hoe blaas je op een fluit? Waar moet je staan bij een strafcorner? Hoe geef je duidelijk aan wat je bedoeld? We beantwoorden uiteraard ook alle veel gestelde vragen.
Digitale leeromgeving KNHB
De bond heeft een eigen digitale leeromgeving ontwikkeld om je te ondersteunen bij het behalen van je scheidsrechtersexamen. https://opleidingen.knhb.nl Wanneer je je hebt aangemeld voor het examen ontvang je per mail een uitnodiging om deze te gebruiken. Hiervoor heb je een KNHB account nodig, of een hockey.nl account dat is gekoppeld met jouw persoonlijke (niet van een gezinslid) KNHB nummer. Instructies om een dergelijk account aan te maken staan in de mail die de bond je toestuurt op het e-mailadres dat bij HC Rijnvliet bekend is.
Proefexamens
Om het beste idee te krijgen hoe het examen er uit ziet en welke soort vragen je kunt verwachten kun je drie proefexamens maken. Deze zijn te vinden op de site van de bond:
Na het examen mag je wedstrijden fluiten!
Sinds 1 september 2019 geeft de bond geen fysieke scheidsrechterskaarten meer uit. De kaarten zijn vervangen door een digitaal CS-certificaat. Alle geslaagde cursisten kunnen hun CS-certificaat downloaden in hun eigen KNHB-account. Deze zullen dus niet naar de verenigingen worden gestuurd, maar zijn direct voor de geslaagden beschikbaar zodra de uitslagen zijn verwerkt.
Kaartnummer
Ook goed te weten is dat tegenwoordig het bondsnummer van een speler/scheidsrechter ook zijn of haar CS-kaartnummer is, mits geslaagd voor de cursus natuurlijk. Wanneer een lid deze ‘kwijt’ is kun je dus snel en eenvoudig het bondsnummer opzoeken in Lisa. (Log in onder je eigen account!)
Junioren
Een thuis-spelend juniorenteam of een seniorenteam levert twee scheidsrechters om een wedstijd te fluiten. De arbitragecommissie wijst ieder team een wedstijd toe. Voor deze wedstrijd zorgt het aangewezen team voor twee scheidsrechters. Coaches of Aanvoerders rouleren deze taak onder de spelers.
De rol van ouders op, én langs het veld
Voor de ouders op- en rond de velden is ook een rol weggelegd. We willen de jeugdspelers op HC Gemert een prettige omgeving bieden waar zij het naar hun zin hebben en zich veilig voelen. Ook wanneer ze moeten fluiten. Spreek begeleiders, coaches en zeker ook het publiek langs de lijn dus aan wanneer zij hun boekje te buiten gaan. Hier is geen hockeykennis voor nodig. Spreek elkaar aan op onsportief gedrag! Mocht dit niet voldoende zijn kun je een bestuurslid vragen om op te treden.
Senioren
De arbitragecommissie streeft er naar om herenwedstrijden te laten fluiten door herenteams en dameswedstrijden door damesteams. In enkele gevallen zal dit niet mogelijk zijn. Daarnaast proberen we de te fluiten wedstrijd aan te laten sluiten aan je eigen wedstrijd. Ook hier geldt dit zal niet altijd mogelijk zijn. De commissie kan geen rekening houden met de volgende punten:
- Individuele agenda’s van spelers en/of scheidsrechters.
Vastlegging scheidsrechters
De arbitragecommissie deelt de teams 2 tot 3 weken van te voren in voor een wedstrijd.
- De arbitragecommissie wijst een team aan om een wedstrijd te fluiten. De coach of aanvoerder raadpleegt de website van HC Gemert: "Inloggen" >> "Team" >> "Arbitrage" Hier staat genoteerd welk team is ingedeeld is om te fluiten. De coach/aanvoerder vult hier de namen van de scheidsrechters in. Wanneer de namen van de scheidsrechters zijn ingevuld zullen zij in de week dat ze moeten fluiten ene herinneringsmail ontvangen.
- De coach/aanvoerder wijst per fluitbeurt twee scheidsrechters uit zijn/ haar team aan die de fluitbeurt vervullen. Dit wordt geregistreerd in de Lisa App onder taken. Zo weten de spelers ook dat zij aan de beurt zijn. Nu weet iedereen binnen het team hoe de taken verdeeld zijn.
Verhinderd
Wanneer je verhinderd bent, ben je zelf verantwoordelijk voor het zorgen voor tijdige vervanging (dus niet de Coach of Aanvoerder). In eerste instantie zoek je dit binnen het team, in tweede instantie kun je binnen de club verder kijken. Heb je een vervanger gevonden? Geef dit dan door aan [email protected].
Aanwijzen van wedstrijden
Wedstrijden van eerste lijnteams, die niet door de KNHB worden aangewezen (bondsscheidsrechters), worden door de arbitragecommissie aangewezen. Dit betekent dat de commissie per wedstrijd bekijkt welke twee scheidsrechters geschikt zijn om die wedstrijd te fluiten. In de praktijk zal dit veelal betekenen dat H1 en D1 worden gefloten door ervaren scheidsrechters van de club. Elke scheidsrechter heeft op basis van kwaliteit en ervaring een niveau toegewezen gekregen net als elke wedstrijd een niveau heeft toegewezen gekregen. Dit betekent dat in principe dat voor alle niveaus de juiste scheidsrechters kunnen worden ingedeeld.
Uitdagende wedstrijd
Wanneer er een uitdagende wedstrijd op het programma staat, denk aan promotie- of degradatiewedstrijden of een derby, dan kan de Coach of Aanvoerder per mail contact zoeken met de arbitragecommissie en vragen of er ervaren scheidsrechters voor die wedstrijd beschikbaar zijn.
Afspraken bij het fluiten van wedstrijden
Wanneer je moet fluiten gelden o.a. de volgende afspraken:
- Spreek af met je collega-scheidsrechter en zorg dat jullie beiden 10 minuten voor het begin van de wedstrijd samen aanwezig zijn.
- Jullie zijn het derde team!
- Maak samen afspraken wat je belangrijk vindt.
- Stel jezelf voor aan de coach en aanvoerder van spelende partijen.
- Zorg voor goede schoenen en gemakkelijke/sportieve kleding. Ook een scheidsrechter moet bewegen.
- Draag beiden dezelfde kleur en zorg dat deze afwijkt van beide teams. In het materiaal hok zijn jassen en polo's beschikbaar.
- Fluit je op een waterveld? Vraag een coach of manager van HC Gemert om het veld te sproeien. Een droog veld is gevaarlijk! Bij twijfel altijd sproeien.
- Zorg voor een goede fluit. En fluit LUID EN DUIDELIJK. Je fluit zelden te hard.
- Vul direct na afloop van de wedstrijd, voordat je naar huis gaat, het DWF in.
- Vul gele en rode kaarten altijd in op het DWF.
- Indien je verhinderd bent dien je zelf tijdig voor vervanging te zorgen.
- Kom je zonder goede reden niet opdagen, dan worden er (disciplinaire) maatregelen genomen.
Het digitale wedstrijd formulier
In de week van de te fluiten wedstrijd ontvangen de scheidsrechters een mail waarin de wedstrijdcode vermeld wordt. Deze code heb je nodig om het wedstrijdformulier in te vullen.
De handleiding van het digitale wedstrijd formulier staat op de site van de bond: https://www.knhb.nl/kenniscentrum/competities/hockeyweerelt#handleiding-dwf Hier worden alle vragen m.b.t. het digitale wedstrijd formulier beantwoord.
Waar vind ik mijn bondsnummer? Wordt vermeld in de mail die je van de arbitragecommissie hebt ontvangen. Kun je deze niet vinden? Dan kun je jouw bondsnummer ook op deze manier vinden:
- Ga naar https://www.gemert.nl > Inloggen
- Gebruik je eigen gebruikersnaam en wachtwoord.
- Controleer of je rechtsboven in je eigen naam ziet.
- Klik op profiel.
- Boven in de lijst die verschijnt zie je je "Bondsnummer" staan.
- Noteer je "Bondsnummer"
Extra ondersteuning
Een belangrijke of uitdagende wedstrijd?
Bij slechts een aantal wedstrijden wijst de arbitragecommissie een scheidsrechter aan. De arbitragecommissie bepaalt dan welke scheidsrechters een wedstrijd fluiten. De aanleiding hiervoor kan verschillen. Denk aan opleidingen of aan wedstrijden die behoefte hebben aan wat meer ervaren scheidsrechters.
Wanneer je denkt dat jouw team hieraan behoefte heeft kun je een vraag neerleggen bij de arbitragecommissie. Een eenvoudige mail is voldoende. Begrijp wel dat de commissie niet beschikt over een "blik met scheidsrechters". Het overgrote deel van de vragen zullen we niet kunnen invullen. Gelukkig groeit ons bestand gestaag, dit gaat héél langzaam. Dus mochten er enthousiaste scheidsrechters zijn die zich willen ontwikkelen, laat het ons weten! Wij kunnen daar bij helpen.
Begeleiding beginnende scheidsrechters
Heb je als beginnende scheidsrechter behoefte aan enige praktijkbegeleiding, geef dit dan aan per mail. Geef concreet aan wanneer je welke thuiswedstrijd fluit en wat je van de begeleiding verwacht. De arbitragecommissie vraagt dan een ervaren scheidsrechter om jou voor, tijdens en/of na de wedstrijd even op te zoeken. Samen kunnen jullie dat antwoorden vinden op jouw vragen. Begrijp wel dat de commissie niet beschikt over een "blik met begeleiders". Gelukkig groeit ons bestand gestaag, maar dit gaat héél langzaam. Dus mochten er enthousiaste scheidsrechters zijn die willen helpen anderen zich te ontwikkelen, laat het ons weten!
Behoefte aan een volgende stap?
Heb je inmiddels een paar jaar ervaring of vind je fluiten écht heel er leuk? Informeer dan naar de CS+ opleiding.
Zelf aan de slag!
Hieronder een verzameling van documenten en artikelen.
Een fluitje van een cent (KNHB)
DWF: Hoe werkt het eigenlijk? Van plannen tot afronden. (KNHB)
Spelregels Veldhockey (video, YouTube)
Spelregels Zaalhockey (video, YouTube)
Opleiding clubscheidsrechters 2019-2020 (KNHB, PDF)
Alles over de spelregels (KNHB)
Voorbereiden scheidsrechtersexamen (KNHB)
SCHC Spelregelboekje Veldhockey (SCHC, Bas van de Griendt, PDF)
SCHC Spelregelboekje Zaalhockey (SCHC, Bas van de Griendt, PDF)
Tenslotte
Deze pagina wordt doorlopend onderhouden en voorzien van nieuwe of aangepaste informatie. Kom af en toe terug voor een update!
Vragen?
Stel ze gerust per mail, graag uitsluitend via: [email protected].